0
0

14 – تعهدات و مسئولیت های پیمانکار

1300 بازدید

تعهدات و مسئولیت های پیمانکار

در این قسمت به بررسی مواردی می پردازیم که پیمانکار با امضای یک قرارداد EPC صنعتی می پذیرد که آنها را انجام دهد و در واقع هزینه آنها را در زمان برگزاری مناقصه و یا مذاکره برای عقد قرارداد، در قیمت پیشنهادی خود در نظر بگیرد.

اصطلاحی که در این نوع قراردادها مرسوم است "کفایت مبلغ پیمان" نام دارد یعنی پیمانکار، هیچ ادعایی چه از جنس هزینه ای چه از جنس زمانی نسبت به موارد ذکر شده در محدوده پیمان منعقد شده ندارد و مبلغ ذکر شده در قرارداد برای او کفایت دارد.

بر اساس ماده 24 ، مجموعه تعهدات پیمانکار در قراردادهای EPC  شامل موارد زیر می باشد:

  1. کارهای طراحی و مهندسی و واگذاری لیسانس (اگر در پیوست 16 تامین لیسانس بر عهده پیمانکار می باشد)(Engineering)
  2. تهیه و حمل و انبار داری مصالح و تجهیزات پروژه (procurement)
  3. تجهیز کارگاه(Mobilization)، تأمین نیروی انسانی ،مواد و مصالح مصرفی ، ماشین آلات ساختمانی و هرنوع تأسیسات و مصالح موقت ، تمام انتقال های داخلی و آب و برق در دوران ساختمان و نصب
  4. انجام عملیات ساختمان و نصب(Constructing)
  5. راه اندازی commissioning) ( ، انجام آزمایشهای عملکردی و تکمیل و تحویل کارها به کارفرما طبق پیوست 9 ، راه اندازی بدین معنی است که پیمانکار این اطمینان را در ذهن کارفرما ایجاد میکند که تمام قسمت های ذیل قراردادی بدرستی در حال انجام وظیفه در نظر گرفته شده، هستند.
  6. انتقال فناوری و آموزش کارکنان کارفرما و نحوه استفاده ازاجزا

به این نکته مهم توجه داشته باشیم که مواردی از تامین مصالح و تجهیزات، انجام کارها و خدمات فنی که طبق پیوست 13 جزء تعهدات کارفرما است، از محدوده تعهدات پیمانکار مستثنی هستند.

ولی اگر در پیوست 13 به آن اشاره ای نشده باشد و بر اساس استنتاج منطقی برای تکمیل کار و راه اندازی پروژه به آن خدمات، مصالح و عملیات اجرایی احتیاج باشد، این موارد جزء تعهدات پیمانکار خواهد بود.

بنابراین نیاوردن تعهدی در پیوست شماره 10 به معنای آن نیست که این تعهد بر دوش پیمانکار نیست بلکه به واسطه اینکه پیمانکار انجام قرارداد EPC را متعهد شده است باید کلیه ملزومات مربوط به آن را تقبل کند مگر آنکه آن تعهد در پیوست شماره 13 آورده شده باشد.

نکته دیگری که از ماده 24 شرایط عمومی پیمان قرارداد همسان 5490 قابل برداشت است نحوه شکست مالی قرارداد خواهد بود.

یکی از سوالاتی که باید در پیمان به آن جواب داده شود این است که در صورت انجام قسمتی از تعهدات توسط پیمانکار، او چگونه می تواند دریافت وجهی را از کارفرمای خود مطالبه کند

اصطلاحا جدولی با نام Cost Braekdown Structure یا به اختصار CBS شکل می گیرد. این جدول دارای سطوح مختلف شکست عملیات تعهدی پیمانکار است که سطح اول آن همان شش آیتم گفته شده در بالا می باشد. به جدول زیر توجه کنید:

ردیف

شرح عملیات

درصد مالی انجام عملیات

1

عملیات مهندسی(Engineering)

5%

2

عملیات تدارکات و خرید(Procurement)

50%

3

تجهیز کارگاه(Mobilization)

4%

4

عملیات اجرا و ساخت(Constructing)

30%

5

راه اندازی commissioning) ( 

10%

6

انتقال فناوری و آموزش کارکنان کارفرما

1%

بنابراین با توجه به شکست در این جدول، می توان گفت با انجام عملیات مهندسی 5%  مبلغ پیمان با اعمال کسورات، قابل دریافت توسط پیمانکار است

حال هر کدم از این ردیف ها می تواند در سطوح پایین تر به قسمت های ریزتری تقسیم بشود مثلا عملیات طراحی و مهندسی  به فازهای زیر تقسیم می شود:

  1. فاز صفر یا Conceptual Design یا طراحی مفهومی
  2. فاز یک یا Basic Design یا طراحی پایه
  3. فاز دو یا Detailed Design یا نقشه های اجرایی
  4. فاز سه یا Shop Drawings یا نقشه های کارگاهی

و بازهم هر ردیف بالا می تواند به سطوح پایین تری تقسیم شوند.

این تقسیم بندی و یا شکست مالی پروژه در پیوست 1 قرارداد های EPC صنعتی تحت عنوان "جدول تفکیک مبالغ پیمان، برای بخش های مختلف کار" بین طرفین قرارداد توافق می گردد.

تعهدات و مسئولیت های پیمانکار

موضوع: تعهدات پیمانکار در قراردادEPC

  • کفایت مبلغ پیمان در قراردادهای EPC چه معنایی دارد؟
  • تقسیم بندی مجموعه تعهدات پیمانکار در قراردادهای EPC صنعتی چگونه است؟
  • آیا عدم بیان عملی در پیوست 10 با عنوان لیست تعهدات پیمانکار می تواند مورد ادعای او جهت دریافت هزینه مازاد قرار گیرد؟
  • Cost Breakdown Structure یا CBS در قراردادهای EPC چه معنایی دارد و چگونه تنظیم می گردد؟
  • جدول تفکیک مبالغ پیمان در پیوست 1 قراردادهای EPC به بررسی چه مواردی می پردازد؟

مروری می کنیم بر موضوعات جذاب نقل شده در این فیلم آموزشی:

اصطلاحی در قراردادهای EPC مرسوم است که "کفایت مبلغ پیمان" یا "شمول مبلغ پیمان" نام دارد؛ یعنی پیمانکار، هیچ ادعایی چه از جنس هزینه ای چه از جنس زمانی نسبت به موارد ذکر شده در محدوده پیمان منعقد شده ندارد و مبلغ ذکر شده در قرارداد برای او کفایت دارد.

پیمانکار با امضای یک قرارداد EPC صنعتی می پذیرد که کلیه تعهدات ذکر شده در قرارداد را انجام دهد و در واقع هزینه آنها را در زمان برگزاری مناقصه و یا مذاکره برای عقد قرارداد، در قیمت پیشنهادی خود در نظر بگیرد.

بر اساس ماده 24، مجموعه تعهدات پیمانکار در قراردادهای EPC شامل موارد زیر می باشد:

1. کارهای طراحی و مهندسی و واگذاری لیسانس (اگر در پیوست 16 تامین لیسانس بر عهده پیمانکار می باشد)(Engineering)

2. تهیه و حمل و انبار داری مصالح و تجهیزات پروژه (procurement)

3. تجهیز کارگاه (Mobilization)، تأمین نیروی انسانی ،مواد و مصالح مصرفی ، ماشین آلات ساختمانی و هرنوع تأسیسات و مصالح موقت ، تمام انتقال های داخلی و آب و برق در دوران ساختمان و نصب

4. انجام عملیات ساختمان و نصب (Constructing)

5. راه اندازی (commissioning)، انجام آزمایشهای عملکردی و تکمیل و تحویل کارها به کارفرما طبق پیوست 9، راه اندازی بدین معنی است که پیمانکار این اطمینان را در ذهن کارفرما ایجاد میکند که تمام قسمت های ذیل قراردادی بدرستی در حال انجام وظیفه در نظر گرفته شده، هستند.

6. انتقال فناوری و آموزش کارکنان کارفرما و نحوه استفاده از اجزا

به این نکته مهم توجه داشته باشیم که مواردی از تأمین مصالح و تجهیزات، انجام کارها و خدمات فنی که طبق پیوست 13 جزو تعهدات کارفرما است، از محدوده تعهدات پیمانکار مستثنی هستند.

ولی اگر در پیوست 13 به آن اشاره ای نشده باشد و بر اساس استنتاج منطقی برای تکمیل کار و راه اندازی پروژه به آن خدمات، مصالح و عملیات اجرایی احتیاج باشد، این موارد جزء تعهدات پیمانکار خواهد بود.

بنابراین نیاوردن تعهدی در پیوست شماره 10 به معنای آن نیست که این تعهد بر دوش پیمانکار نیست، بلکه به واسطه اینکه پیمانکار انجام قرارداد EPC را متعهد شده، باید کلیه ملزومات مربوط به آن را تقبل کند، مگر آنکه آن تعهد در پیوست شماره 13 آورده شده باشد.

آیا این مطلب را می پسندید؟
اشتراک گذاری:

نظرات

0 نظر در مورد 14 – تعهدات و مسئولیت های پیمانکار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.