دلایل فرسودگی شغلی Burnout causes
ردیف واژگانی: 1728
رسته واژگانی: مدیریتی
دسته بندی مرتبط : دانشنامه جامع مدیریت
تعریف در حد یک جمله :
فرسودگی شغلی یا کارزدگی(Burnout causes) اولین بار توسط هربرت فرودنبرگر(Herbert Freudenberger) در سال 1974 ابداع شد، فرسودگی شغلی به معنای حالتی از خستگی جسمی، ذهنی و عاطفی است که ناشی از استرس بیش از حد و مزمن است.
تشریح :
علائم فرسودگی شغلی شامل خستگی ناشی از تقاضاهای شغلی بیش از حد، خستگی مفرط، از دست دادن انگیزه، کاهش رضایت، احساس کم کاری، درماندگی، احساس جدایی، احساس شکست، شک به خود و افزایش دیدگاه منفی است.
این موضوع می تواند پیامدهای گسترده ای بر سلامت کارکنان، عملکرد شغلی، انگیزه، رفاه ذهنی و روابط خانواده و همکاران داشته باشد.
اگر شما به هر دلیلی موفق به دستیابی به شغل موردعلاقهتان نشوید، به مرور زمان انگیزه خود را برای شغلی که در شرایط اجباری برگزیدهاید، از دست میدهید. از طرفی دیگر، در اکثر مواقع فشار مدیران و رهبران به کارمندان تحت مدیریتشان، استرسهای عصبی زیادی را بر آنان تحمیل میکند و کم کم باعث ایجاد فرسودگی میشود. خوب است بدانید که طبق آمار به دست آمده، بیشترین کسانی که دچار کارزدگی میشوند، پزشکان عمومی و کارمندان سازمانهای مختلف هستند.
شش بعد که به عنوان پیشایند مهم فرسودگی شغلی در نظر گرفته می شوند عبارتند از:
1. حجم کاری: حجم کاری بیش از حد ناشی از فقدان دانش یا مهارت کافی، کاهش نیرو، اخراج یا خواسته ها و انتظارات غیرواقعی، انرژی کارمندان را تا حدی تحلیل می برد که بهبودی چالش برانگیز می شود. کارمندان را وادار می کند تا در بازه زمانی کوتاه تری به دستاوردهای بیشتری برسند که منجر به فرسودگی می شود.
2. فقدان کنترل: فقدان کنترل در شرایطی مشاهده می شود که کارکنان کنترل یا آزادی در بیان نظرات خود ندارند و نیاز به اطاعت از مقامات به هر قیمتی دارند. گاهی اوقات، آنها هیچ کنترلی بر حجم کار یا منابع مورد نیاز برای انجام یک کار خاص ندارند. این منجر به عدم علاقه، کاهش انگیزه کارکنان و ناامیدی می شود.
3. پاداش ناکافی: انگیزه، در نتیجه عوامل بیرونی (پول، پاداش، یا ترفیعات) یا عوامل درونی (تشخیص، تمجید، قدردانی یا احترام)، محرک اولیه ای است که کارکنان را تشویق می کند تا برای بیشتر تلاش کنند و به آنها دست یابند
4. فروپاشی جامعه: انسان ها در جوامع رشد می کنند و در مورد همکاری، احترام، حمایت اجتماعی و احساس ارزش ها می آموزند. اثرات مخرب زمانی مشاهده می شود که جوامع مانند کل مجموعه سازمانی یا ناپدید شوند یا از بین بروند. این امر امروزه عمدتاً قابل مشاهده است زیرا اکثر کارمندان در کار از راه دور مشغول هستند. بنابراین، منجر به انزوا، عدم حمایت اجتماعی و تعارض فزاینده در بین کارکنان می شود که منجر به فرسودگی شغلی می شود.
5. فقدان انصاف: ناعادلانه اغلب در مورد پاداش/حقوق، حجم کار، فرصت های ارائه شده و شانس نابرابر ارتقاء مشاهده می شود. این نوع محیط کاری ناعادلانه باعث می شود کارمند از نظر عاطفی ناراحت، بی انگیزه و خسته شود. ثانیاً باعث ایجاد حس بدبینی عمیق در مورد محل کار می شود که در نتیجه باعث فرسودگی شغلی در بین کارکنان می شود.
6. ارزش های متضاد: تضاد بین ارزش های تجویز شده توسط یک سازمان و نحوه تبلیغ آن ها می تواند منجر به ناامیدی و تضعیف روحیه کارکنان شود.
کاربرد:
مدیریت عملکرد کارکنان
بهبود سلامت روان کارمندان
کاهش فرسودگی شغلی کارکنان
پیشگامان و نظریه پردازان :
Herbert Freudenberger
منابع :
“Burnout: The High Cost of High Achievement” / Herbert Freudenberger
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.