0
0

پرسش و پاسخ

لیست پرسش ها و پاسخ ها :

سلام یک قرارداد همسانی به نام pc صنعتی وجود دارد که متفاوت از pc صنعتی است . قرارداد pc غیر صنعتی بخشنامه 4311 است . ولی ما قراردادی به نام pc صنعتی داریم که معمولا از آن استفاده می کنند. ولیکن قرارداد دیگری به نام قرارداد های ep داریم . در این قرارداد ها فرض می کنیم که کارفرما می گوید که من یک ظرفیت سرمایشی میخواهم که برای من یک چیلر طراحی کن و هم بساز که در واقع در این حالت حجم اصلی قرارداد روی زراحی و ساخت است نهایتا شما دستگاه را می برید در موقعیتی که کارفرما فوندانسین آن را گذاشته فقط نصب را انجام می دهید . پس بسته به شرایط هم می تواند هم قرارداد pc صنعتی باشد و هم قرارداد EP باشد که از آن استفاده شود .
سلام وقت بخیر. ما براساس پیوست های فهارس بهای سازمان برنامه و بودجه، مبلغ پیمان به اضافه 25% مشمول بر تجهیز کارگاه مازادی نمی شود . مگر اینکه پیمانکار ثابت کند برای کار جدیدی که بهش ابلاغ شده نیاز به تجهیز کارگاه اضافه داشته . در نظر بگیرید وقتی فاصله ای بین پروژه با پروژه دیگری صورت گرفته است قطعا شما برچیدید و با هزینه حمل و نقلی یک سری تجهیزات مازادی را در آن مکان نصب کرده اید. پس قاعدتا شما مشمول برچیدن می شوید ( یک برچیدن اضافه بر شما وارد شده است ) و همچنین مشمول حمل می شوید و نکته دیگر اینکه تجهیز شما در واقع یک بار دیگر نصب صورت گرفته است.
تجهیز از دوقسمت شکل گرفته است یک تجهیز اولیه و دو تجهیز مستمر . برای شما در مستمر قابل قبول است 125% ثابت بوده ولی شما تجهیز اولیه را دوباره انجام داده اید . پس براساس فهارس بهای سازمان برنامه و بودجه مشمول 3 هزینه جداگانه می شوید . 1)تجهیز اولیه دوباره کاری شده – 2) هزینه های مربوط به حمل و نقل – 3) برچیدن کارگاه قبلی . نکته دوم این است که اگر موضع پروژه جابجا می شود و در قرارداد اول چنین موضوعی نوشته نشده پیمانکار می تواند بگوید این مورد جزو موضوع قرارداد نیست و من این کار را انجام نمی دهم . اگر به ساختار قراردادی دقت کنید و ملاحظه بفرمایید به شرطی کارفرما می تواند بالغ بر 25% تا 25% به شما ابلاغ کند که منطبق بر موضوع قرارداد باشد یکی از قسمت های قرارداد عنوان است و اگر موقعیت قرارداد با فاصله زیادی تغییر کند اصلا شامل ابلاغ 25% نمی شود شما می توانید با آن مبالغ کار را انجام ندهید و کار را نپذیرید و کارفرما نیاز به توافق مجدد با شما خواهد داشت .

سلام. از سال 1396 سازمان برنامه و بودجه به عنوان متولی قراردادهای عمرانی ساختار قراردادی به نام قراردادهای فاقد تعدیل رو از مدار خارج کرده است یعنی خود سازمان برنامه و بودجه پذیرفته قراردادهای فاقد تعدیل در کشوری که دارای نوسانات اقتصادی بالایی هست قابل استفاده نیست .

ولی برای قراردادهایی که به هر دلیلی قبل از سال 96 بسته شده و یا بعد از 96 شامل تعدیل بسته می شود یه بخشنامه ای آورده می شود به نام بخشنامه جبران نرخ ارز .

بخشنامه جبران نرخ ارز به این صورت هستش که فرض می کند پیمانکار بایسی برای اون قراردادش یک تعدیلی رو حداقلی در نظر بگیرد . پیمانکار منطقا باید 20 درصد تورم رو در نظر می گرفته برای یکسال .

اگر از این 20 درصد اضافه بشود که در هر بخشنامه ای این عدد رو اعلام کرده شما می توانید از بخشنامه جبران نرخ ارز استفاده کنید و مازاد تورم رو از شهرداری ادعا کنید .

شهرداری ها هم موظف هستند بخشنامه جبران نرخ ارز رو پیاده سازی کنند و پیمانکار اگر این رو در ادعایش بنویسد شهرداری موظف به پرداخت هست . گزینه دیگری که برای شما پیش رو هست قانون اجرای اصل 44 قانون اساسی هست که براساس اون دستگاه های اجرایی رو مکلف کرده که از قرارداد های فاقد تعدیل پرهیز کنند و از جاهایی که ممکن است تعدیل داشته باشد ولی نوسانات اقتصادی بهش بخوره پرهیز کنند.

بنابراین اگر شما مسیر قضایی رو هم پیش بگیرید می توانید اون شهرداری رو ملزم بکنید که تعدیل مازاد رو به شما پرداخت کند . پس دو روش برای شما وجود دارد روش اول روش صلح گونه هستش که در این حالت از بخشنامه جبران نرخ ارز مازاد تعدیل رو دریافت بکنید که دستگاه های اجرایی هم مثل شهرداری موظف به پرداخت به شما هستند و روش دوم روشی هستش که در ساختار قضایی ما می شینه و براساس قانون اجرایی اصل 44 دستگاه اجرایی اون بند فاقد تعدیل رو اصلا حذف می کنه و موظف می کنه به شما تعدیل بدهد . یک مسیر طولانی پر خطری هست و پیشنهاد می شود که از روش اول استفاده کنید .

سلام . خیلی موضوع بستگی دارد به نوع قراردادی که شما بستید . باید قرارداد بررسی شود ولی در حالت کلی به خاطر داشته باشید صدور صورت وضعیت قطعی با امضا دو طرف و در بعضی از قراردادها ، صدور مفاصا حساب در بعضی دیگر قراردادها به منزله آن است که 2 طرف قرارداد توافق می کنند که هیچ ادعایی نسبت به یکدیگر ندارند.

به طور مثال در قرارداد 4311 که براساس نشریه 4311 بسته می شود صدور مفاصا حساب ملاک عمل است بنابراین تا وقتی که اون مفاصا حساب بسته نشده باشد اصولا می تواند پیمانکار یا کارفرما ادعایی مخالف صورت وضعیت قطعی بکند.

ولی در 5490 صدور صورت وضعیت قطعی قرارداد epc و تایید توسط دو طرف به منزله این است که دو طرف نسبت به همدیگر ادعایی ندارند حالا خیلی از کارفرما ها میان اقرارنامه ثبت می کنند و می گویند پیمانکار باید اقرارنامه ای به ما بدهد مبنی بر اینکه هیچ ادعایی ندارد یا بالانس مالی تنظیم می کنند ، تراز مالی تنظیم می کنند و 2 طرف امضا می کنند.

به هر حال تا وقتی که مفاصا حساب مالی در سیستم مالی ثبت نشود کارفرما می تواند کسر بکند مبلغی رو . ولی حواسمون به یک نکته حساس باشد اگر کارفرما مبلغی رو کسر می کند باید اثبات کند که بابت چه چیزی این مبلغ را کسر کرده ؟

نمی تواند به دلایل موهوم بیاد و مبلغی رو کسر کند. در این حالت باید حتما اثبات کند و اگر نتواند اثبات بکند از همان روزی که شما می توانستی دریافت بکنی باید به شما تاخیر تادیه رو غیر از اون مبلغ هم پرداخت بکند.

سلام . اصولا وقتی ضبط ضمانتنامه صورت می گیرد که در واقع یک فسخ پیمانی صورت گرفته باشد یعنی یک ساختار اختلافی بین دو طرف واقع شده باشد و در این حالت کارفرما اعلام ضبط ضمانت نامه بکند خوب دو حالت وجود دارد یکی حالت پیشگیرانه ما اسمش رو می گذاریم و یکی هم حالت پسگیرانه اسمش رو می گذاریم .

در حالت پیشگیرانه شما باید به دادگاه مراجعه کنید و دستور موقت بگیرید مبنی بر اینکه آقای قاضی این فسخی که به من ابلاغ کرده فسخ قابل قبولی نیست و به دلیل اینکه من حیثیتم زیر سوال میره ، سیستم بانکیم دچار مشکل میشه و ممکنه برای گرید پیمانکاریم دردسر ایجاد بشود اجازه ندید که ضمانتنامه من ضبط بشود .

در این حالت باید با یک نفر حقوقی حتما صحبت کنید که این کار رو براتون انجام بدهد امکان دارد که قاضی بپذیرد و امکان دارد که قاضی نپذیرد ولیکن در قبال اون باید یک پولی رو به عنوان ودیعه در صندوق ساختار قضایی بگذارید و شما ظرف 20 روز هم فرصت دارید شکایتی را ثبت کنید مبنی بر اینکه درخواست ابطال فسخ کردید و اگر این 20 روز بگذره و شما دادخواست نزنید بلافاصله اون ودیعه رو می تونه ضبط بکنه و می تونه ضمانتنامه تون رو هم ضبط بکند و اگر ابطال فسخ شما هم رد شد و دادگاه حکم داد که حق با کارفرما بود هم ضمانت نامه می پره و هم ودیعه تون بنابراین در ذهن داشته باشید که این موضوع خطرناکی هست و جوانب موضوع رو باید چک کنید.

سلام. اولا ضمانت نامه انجام تعهد درسته . ما یک ضمانت هم داریم به نام ضمانت نامه کسور حسن انجام کار .

ضمانت انجام تعهد در 4 حالت قابل ضبط کردن هست توسط کارفرما براساس ساختار قرارداد نشریه 4311 ولاغیر .

حالت اول اعلام فسخ قرارداد یعنی ابتدا باید فسخ کند و بعد ضبط بکند .

حالت دوم حالتی هست که شما کار را تحویل می دهید بعد مشخص می شود شما پول بیشتری از کارفرما نسبت به اون کارهایی که تحویل دادید گرفتید کارفرما ابتدا باید یک نامه به شما بزند و اعلام کند میزان طلبکاری را به ما برگردان که در غیر اینصورت ضمانتنامه انجام کار شما رو به اون میزانی که شما بدهکار هستید ضبط می کند .

حالت سوم آن است که شما ضمانتنامه را تمدید نمی کنید پانزده روز مانده به تمدید ضمانتنامه و شما بازخوردی نداشتید . کارفرما می تواند آن ضمانتنامه را ضبط کند هرچند که ما در قانون بانکی به صراحت داریم که کارفرما مستقیم می تواند خودش از بانک بخواهد که ضمانتنامه را تمدید کند .

حالت آخر یک حالت در واقع متفرقه هست زمانی هست که شما حقوق پرسنل و کارگرها را پرداخت نمی کنید صورت وضعیت را دریافت کردید کارفرما هیچ پولی نزد خودش نداره که پرداخت کنه لذا ضمانت نامه شما رو ضبط می کند و پول پرسنل و کارگرهای شما را می دهد .

غیر از این حالت ها در نشریه 4311 و در قرارداد های عمومی پیمان حالی برای ضبط ضمانت نامه نداریم.

سلام در این حالت امکان صدور یک دادخواست با مضمون ابطال فسخ پیمان وجود دارد . به دلیل رعایت نکردن موضوعات شکلی مندرج در ماده 47 شرایط عمومی پیمان و به طور معمول در دادگاه به این ابطال فسخ رسیدگی می شود و در اکثر اوقات هم رای به نفع پیمانکار صادر می شود چون باید قواعد شکلی رعایت می شده اصولا ابطال فسخ دارای دو قاعده است.

یک قاعده شکلی یک قاعده ماهوی اگر به هر طریقی 1- اخطار صادر نشده باشد ،

2 – انتظار برای پاسخ پیمانکار در نظر گرفته نشده باشد و

3- موضوع در هیئت ذکر شده در ماده 47 بررسی نشده باشد و

4- ابطال فسخ توسط بالاترین مقام دستگاه اجرایی صادر نشده باشد اصطلاحا می گوییم قواعد شکلی رعایت نشده است و پیمانکار می تواند دادخواست ابطال فسخ رو به دادگاهی که قرارداد در اون جاری هستش ارسال بکند و به طور معمول فسخ باطل خواهد شد .

سلام بخشنامه 5490 جدید که از دی ماه 1402 لازم الاجرا شده دارای تفاوت های بسیار زیادی هست با بخشنامه قبلی که مجموعه افرامیس در حال تکمیل یک پکیج هستش که تغییرات 5490 قدیم و جدید رو بررسی کند که در وبسایت قرار خواهد گرفت

سوال شما دارای تناقض هست . شما یک سپرده حسن انجام کار دارید یعنی از هر صورت وضعیت 10 درصد کم می شود شما یک ضمانت نامه می برید و ضمانت نامه رو نزد کارفرما می گذارید و اون سپرده رو آزاد می کنید .

کارفرما موظف است آن سپرده را آزاد کند . یعنی در واقع اون سپرده دیگر در تملک کارفرما نیست که اصلا ضبط بشود چون از شما ضمانت نامه دارد .

بنابراین در یک جواب کلی باید گفت خیر وقتی ضمانت نامه حسن انجام کار ضبط می کند دیگر نمی تواند 10 درصد را کسر کند .

چون که ضمانت نامه را کسر کرده است عینا می شود خیانت در امانت از مصادبق اعمال مجرمانه حساب می شود اگر ساختار دولتی باشد قطعا فردی که چنین کاری کرده است دچار عزل از خدمت می شود به مدت موقت و حتی حبس هم دارد و اگر فرد خارج از ساختارهای دولتی باشد یعنی طرح عمرانی نباشد از مصادیق خیانت در امانت هست که هم می توانید پیگیری حقوقی و هم پیگیری کیفری کنید . 

سوال شما دو جنبه دارد در نظر داشته باشید که هر کدام کارفرما یا پیمانکار بیمه ای رو تقبل کند طرف دیگر حتما باید یک نسخه از آن بیمه نامه را داشته باشد چرا که باید بداند طرف مقابلی که قبول کرده است چه کلوزهایی رو در قرارداد دارد .

پس اگر بیمه ای رو چه در بدنه کارفرمایی ، چه در بدنه پیمانکاری سپرده اید کلوزهای مربوط به آن بیمه را آگاه باشید . توجه داشته باشید که بیمه سه نوع است .

بیمه تمام خطر بیمه ای است که مربوط به خود پروژه است ، سیل بیاد ، زلزله بیاد ، هر اتفاقی که برای پروژه بیفتد آنچه که در مالکیت کارفرما است .

بیمه مسئولیت مدنی در مورد ضررهای جانی است . باید این بیمه مسئولیت مدنی باشد که پوشش بدهد افرادی که در اون حیطه کار می کنند.

و بیمه سوم بیمه شخص ثالث است برای افرادی که خارج از این بدنه کار می کنند .

در رابطه با سوال شما بسته به شکایت فرد آسیب دیده قاعدتا وزارت کار و یا دادگاه ، کارشناسی را می فرستد .

اون کارشناس در واقع اعلام می کند که چقدر قصور وجود داشته است . افرادی که در تقصیر هستند چه کسانی هستند ؟ خود کارگر ، پیمانکار ، کارفرما و حتی مالک .

هر فردی به هر دلیلی مقصر است میزان تقصیر رو مشخص می کند . پس اگر بنا به تشخیص شما در 20 درصد یک خسارت مقصر باشید ، آن 20 درصد را شما باید پرداخت کنید . اگر شما بیمه دارید ، شما را پوشش می دهد.

ایا در کلوز بیمه نوشته شده تمام اشخاص ذیل کارفرما و پیمانکار پوشش داده می شوند ؟ اگر کارشناس تشخیص دهد این خسارت در اثر قصور اتفاق افتاده باشد بیمه آن را تقبل نخواهد کرد . 

جواب این سوال در دو گزینه مطرح می شود . گزینه اول طرح عمرانی هست . در طرح عمرانی کارفرما در هر صورت وضعیت 1.6% کم می کنه به اضافه 5 درصد اون مبلغ که در صورت وضعیت تعهد خودش هستش به حساب سازمان تامین اجتماعی که مجموعا میشه 6.6% پرداخت می کند .

در گزینه دوم که طرح غیر عمرانی هست مسئله مطرح میشه که بایستی پیمانکار مبالغ بیمه رو پرداخت کند . ما در قسمتی که در انتهای پروژه هستش براساس ماده 38 قانون تامین اجتماعی کارفرما موظف است 5 درصد از هر صورت وضعیت رو بلوکه کنه به اضافه آخرین قسط پرداختی رو در واقع که همون صورت وضعیت قطعی میشه بلوکه نگه داره تا در صورت استنکاف پیمانکار از پرداخت حق بیمه اون رو در وجه سازمان پرداخت کنه .

حالا اگر موضوع پرداخت بیمه ماهانه پیمانکار مطرح بشه به واسطه لیست تامین اجتماعی ارائه شده کارفرما می تونه با عدم پرداخت این موضوع و ارائه مدارک مثبته مبنی بر پرداخت از پرداخت صورت وضعیت پیمانکار جلوگیری کند چون باید قوانین سازمان تامین اجتماعی در این حالت رعایت بشود و در واقع اگر این لیست رد نشود مخاطرات بر دوش نیروی انسانی خواهد بود و باید نقش حمایتگری داشته باشد . 

سلام مراجعه شود به بخشنامه شرح عمومی خدمات مشاور در دوره ساخت و تحویل کار برای طرح های غیرصنعتی موسوم به نشریه ٣٣٢٧

سلام . بایستی اول مراجعه کنیم ببینیم آیا بند داوری در قرارداد وجود دارد ، اگر بند داوری وجود دارد قطعا اول باید بریم سراغ داوری و در واقع داوری حکم می دهد اگر احیانا داوری حکم مربوط رو نداد و خواستیم ابطالش کنیم باید به سراغ دادگاه برویم.

یعنی بستگی به شرایط قراردادی داره حالا هر نوع اختلافی هیچ فرقی نمی کند چه تاخیر پرداخت باشد چه شرایط تفسیر قراردادی باشه یا اختلاف در موضوعات اجرایی باشه و یکراست نمی تونیم به سراغ سیستم قضایی برویم.

سلام براساس موافقتنامه ، اگر دقت بفرمایید توی ماده 2 موافقتنامه صراحت داریم در بحث تناقض بین مواد در واقع فهرست بهای منضم به پیمان بر سایر مدارک اولویت داره پس اگر شما چنین ردیفی در فهرست بهای منضم به پیمان دارید که اشاره کرده میلگرد مورد استفاده حالا در هر مقطع بتنی A2 یا A3 هستش اون ملاکه و شما نمی توانید ادعای مالی داشته باشید و اگر این موضوع در نقشه ذکر شده باشد و در فهرست بها نیامده باشه می تونه مورد ادعای مالی قرار بگیرد.

یعنی اگر در مشخصات فنی نقشه یا در قسمت هایی که معمولا ، اصطلاحا ما بهش میگیم TECNICAL SPECIFICATION صراحت داریم که نوشته میلگرد باید A3 باشه ولی ردیف های فهرست بهایی به چنین موضوعی اشاره نشده باشه و در واقع گفته باشه A2 مثلا استفاده کنید شما می توانید این رو به عنوان یک قیمت جدید ملاک بگیرید و بهش استناد کنید.

سلام ابلاغ تا سقف 25% که معمولا کارفرماها انجامش میدن به معنای این نیست که حتما باید 25% رو بپوشونه بلکه شما به عنوان پیمانکار و مهندس مشاور به عنوان کنترل کننده مجاز خواهید بود تا این سقف رو پر کنید.

ولی نه اینکه دقیقا 25 درصد رو پر بکنید بنابراین هر رقمی که منجر به افزایش احجام یا در واقع تغییر به عنوان قیمت جدید می شود باید زیر این 25 درصد باشه. 

مگر اینکه توسط ذی حسابی اصلا پرداخت نمی شود ولیکن درست مطلب به این صورت هستش که کارفرما در واقع هر کار اضافی رو ابلاغ می کنه.

به طور مثال میگه من فعالیت A را با مبلغ 200 میلیون تومان ابلاغ می کنم فعالیت B را با مبلغ 500 میلیون ابلاغ می کنم .

مجموع این ابلاغ ها که می تونه هم کار جدید باشه و هم افزایش احجام نسبت به فهرست بهای منضم به پیمان هستش نبایستی از 25 درصد افزایش پیدا کنه و یادمون باشه هر صورت وضعیتی که می دیم اگر احجام ردیف ها از ردیف های فهرست بهای منضم به پیمان افزونی پیدا کرده حتما باید طی دستور کاری ابلاغ بشه.

البته تا 10% میشه توسط مهندس مشاور ابلاغ بشه حد فاصل 10% تا 25% توسط کارفرما ابلاغ می شه بنابراین و نتیجه این خواهد بود هیچ گونه الزام آوری برای کارفرما وجود نداره که حتما 25 رو پر کنه به همین دلیل از حرف ربط تا استفاده شده است .

بر اقلام فاکتوری به هیچ عنوان تعدیل تعلق نمی گیره و تنها یک ضریبی که در انتهای فهارس بها بهش اشاره شده که ضریب ۱/۱۴ هستش تعلق خواهد گرفت.

در جداول تنظیمی برای پرداخت حق الزحمه مشاور براساس ساختار یکپارچه که از سال 1396جاری شده به صورت آزمایشی و از سال 1400 لازم الاجرا شده و براساس ساختار های قدیمی همیشه بایستی به خاطر بسپاریم که عددی که برای گرید بندی مهندسین مختلف در جدول در نظر گرفته شده و ساعت کاری که در نظر گرفته می شود ساعت کاری خالص است و هرگونه ضریبی یا در جداول دیده شده یا به صورت ضریب بالاسری گذاشته شده .

بنابراین مهندس مشاور حق ندارد در صورت وضعیت های ارسالی میزان مرخصی های استحقاقی خودش رو ثبت بکنه همچنان که هیچ مهندسی حق نداره با استناد به این جداول بیاد حقوق خودش رو با مهندس مشاور بالادست خودش ببنده.

چون این اعداد صرفا برای نگارش صورت وضعیت مهندس مشاور تنظیم شده و ضرائب مربوطه در اون از طرف سازمان برنامه و بودجه دیده شده . بنابراین با توجه به سوال شما عملکرد کارفرما عملکرد درستی هست.