0
0

منتورینگ(هدایتگری) Mentoring

343 بازدید

منتورینگ(هدایتگری) Mentoring

ردیف واژگانی: 1793

رسته واژگانی: مدیریتی

دسته بندی مرتبط : دانشنامه جامع مدیریت 

تعریف در حد یک جمله :

منتورینگ(Mentoring) رابطه‌ای است که در آن مربی(mentor) فرد راه‌جو (mentee) را زیر پر و بال خود می‌گیرد و به او کمک می‌کند تا مسیر شغلی را سریع‌تر و ساده‌تر و با خطای کمتر طی کند. منتورینگ در مورد توسعه مهارت های تفکر انتقادی با استفاده از روش سقراطی، ابزاری برای توسعه مهارت ها است.

تشریح :

دکتر بورلی کای(Dr Beverly Kaye) (2003) اظهار داشت که “پشت هر فرد موفقی، یک حقیقت ابتدایی وجود دارد: جایی، به نحوی، کسی به رشد و پیشرفت دیگران اهمیت می داد، این شخص یک مربی بود”.
منتورینگ به عنوان یک رابطه دو طرفه در نظر گرفته می شود که بر پایه یک رابطه اعتمادی است که در آن هر دو طرف از این رابطه سود می برند. این سبک روابط یک محیط یادگیری و توسعه را برای هر دو طرف ایجاد می کند و زمانی که در یک برنامه یا فرهنگ اجرا شود می تواند محیط کاری مشابهی را در یک سازمان ایجاد کند. بخشی از تغییر پارادایم، حرکت از دیدگاه سنتی مربیگری به مربیگری مدرن یا مؤثر است. منتورینگ در مورد رشد شخصی و حرفه ای است.

وقتی به تاریخچه منتورینگ نگاه کنید، خواهید دید که اشکال مختلفی داشته است. سبک سنتی راهنمایی با افراد مسن‌تر و با تجربه‌تر که در درجه اول در نقش‌های مرتبط با کار به یک فرد جوان راهنمایی می‌کنند، سبکی است که بیشتر می‌توان با آن فرایند منتورینگ را پیش برد.

مراحل منتورینگ:
مربیگری آن بسیار مبتنی بر رابطه است. فرآیند ارتباط را می توان به سه مرحله تقسیم کرد:
1. مرحله اعتماد: مهمترین مرحله “مرحله اعتماد” است که در آن مربی(mentor) و شاگرد (Mentee) با یکدیگر همکاری خواهند کرد تا یک رابطه قابل اعتماد ایجاد کنند. این ممکن است مستلزم آن باشد که هر دو طرف برای جلب اعتماد طرف مقابل خود، چیزی با ماهیت شخصی به اشتراک بگذارند.

2. مرحله یادگیری و توسعه: مربی و شاگرد در این بازه زمانی برای رشد شخصی و حرفه ای کار می کنند. مدت زمان این مرحله بی پایان است اما از جلسات هفتگی به جلسات دوهفته ای و ماهانه بر اساس توافق طرفین تبدیل خواهد شد.

3. مرحله نگهداری: تماس دوطرف هنوز با یکدیگر حفظ می شود، اما می تواند ماهانه، هر شش ماه یا شاید یک بار در سال باشد تا مطمئن شوید همه چیز خوب پیش می رود. در هر زمانی می توانید به مرحله یادگیری و توسعه برگردید.

روش سقراطی:
با تغییر پارادایم به سمت راهنمایی مؤثر، استفاده از روش سقراطی برای کمک به توسعه مهارت های تفکر انتقادی در حال تکامل است. یک مربی تاثیرگذار به جای اینکه به آنها بگوید چه کاری انجام دهد یا پاسخ چیست، شاگرد خود را به سمت پاسخ ها راهنمایی می کند. این فرآیندی است که شامل مهارت‌های گوش دادن فعال(Active listening) و چارچوب‌بندی پاسخ‌ها(Framing answers) در چارچوب یک سؤال است.
شرایط بسیار کمی وجود دارد که از روش سقراطی نتوان استفاده کرد.

نقاط قوت منتورینگ:
مشاوره رسمی یا غیررسمی دارای مزایای شخصی و حرفه ای است. در بیشتر سازمان‌ها، تصمیم برای انجام کاری معمولاً با این سؤال مطرح می‌شود که «ارزش کسب‌وکار چیست» و راهنمایی تفاوتی ندارد. تصمیم به اجرای منتورینگ در یک سازمان باید بر اساس این سوال باشد که “چه مشکل تجاری را می خواهیم حل کنیم؟” بهترین رویکردی که باید اتخاذ کنید، شناسایی یک چالش تجاری یا یک چالش شخصی است که می‌خواهید به آن بپردازید و سپس بررسی کنید که چگونه مشاوره می‌تواند به شما کمک کند.
به عنوان مثال، داشتن یک نیروی کار در سنین بالا مکانی عالی برای آموزش کارکنان پیر شما برای تبدیل شدن به مربی است. سپس آنها می توانند در انتقال دانشی که باید قبل از آن انجام شود، کمک کنند
در شرایطی که یک فرد در برقراری ارتباط موثر با همکاران یا مشتریان مشکل دارد، راهنمایی در ارائه ابزارهای تغییر آن رفتار بسیار موفق بوده است. نکته کلیدی این است که به جای پاسخگویی به کارمند آنها را به سمت هدف راهنمایی کنید. اینجاست که منتورینگ بسیار مهم است.

کاربرد:

توسعه فردی و گروهی
افزایش دانش و استعداد های سازمان
انتقال تجربه
افزایش پویایی تیم ها

پیشگامان و نظریه پردازان :

Kathy Kram
David Clutterbuck

منابع :

Everyone Needs a Coach /David Clutterbuck

لینک تصویر 

آیا این مطلب را می پسندید؟
اشتراک گذاری:

نظرات

0 نظر در مورد منتورینگ(هدایتگری) Mentoring

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.