جرایم و عواقب تاخیر پرداخت در تعهدات مالی کارفرما در قراردادهای EPC
جرایم تاخیر پرداخت تعهدات مالی کارفرما:
مهمترین تعهد کارفرما در انواع قرارداد، پرداخت حق الزحمه عملیات انجام گرفته توسط پیمانکار است ولی آیا تضمینی برای تاخیر در پرداخت و یا حتی عدم پرداخت تعهدات مالی کارفرما وجود دارد؟
اصولا در قراردادهای همسان EPC و بر اساس بند 8 ماده 53، تأخیر بیش از مدت زمان تعیین شده در قرارداد دو عقوبت برای کارفرما و دو ادعا برای پیمانکار را به همراه دارد:
- تعلق جریمه تأخیر در پرداخت:
هرگاه کارفرما نتواند ظرف مدت مقرر در بند53-4، صورت وضعیت های پیمانکار را پرداخت کند، به تناسب مدت تأخیر در پرداخت های مربوط، مبلغی بعنوان جبران هزینه های اضافی پیمانکار در مدت تأخیر، که میزان آن در شرایط خصوصی مشخص می شود، به وی پرداخت می شود. اگر به یاد داشته باشید مهلت زمانی کارفرما در پرداخت صورت وضعیت ادعایی پیمانکار در صورت پذیرش اسناد و مدارک از طرف مهندس مشاور، برابر 20 روز می باشد.
موضوع: صورت وضعیت در قراردادهای EPC
و به دو سوال چالشی پاسخ خواهیم داد:
پرسش شماره1: در صورت تأخیر پرداخت صورت وضعیت ادعایی توسط کارفرما، آیا پیمانکار می تواند ادعای مالی بابت جریمه این تاخیر از کارفرما در قراردادهای EPC داشته باشد؟
پرسش شماره 2: آیا پیمانکار می تواند در قراردادهای EPC و بواسطه تأخیر در انجام تعهدات مالی کارفرما، درخواست خاتمه پیمان داشته باشد؟
در یک نگاه کلی باید بدانیم که فارغ از نوع قرارداد و منطبق بر ماده 11 آیین نامه تضمین معاملات دولتی ، درج ماده ای در قرارداد به جهت الزام به پرداخت کارفرما برای تأخیر در تعهدات مالی بر اساس نرخ تورم بانک مرکزی الزامی است.
متاسفانه در نشریه 4311 یا همان شرایط عمومی پیمان معمول و مرسوم در جامعه مهندسی ، به هیچ عنوان جریمه مالی برای تأخیر در پرداخت دیده نشده، تنها این امکان برای پیمانکار است که بر اساس بخشنامه 5090 ادعای افزایش زمانی داشته باشد، اما در نشریه 5490 برای تأخیر کارفرما در پرداخت هم جریمه مالی و هم افزایش زمان دیده شده است.
2.اقدام اعلام ختم پیمان:
در صورت تاخیر پرداخت بیش از سه ماه از سوی کارفرما، پیمانکار می تواند به استناد ماده 69، خاتمه پیمان را درخواست کند.
سلام
اگر بخشی از صورت وضعیت های ارسالی پیمانکار پرداخت شده باشه ولی نه به طور کامل ایا باز هم پیمانکار میتواند درخواست خاتمه بده؟
۲۴
این ادعا که شما می فرمایید که اگر کارفرما تمام صورت وضعیت ها را پرداخت نکند ، پیمانکار می تواند درخواست خاتمه بکند غلط هستش . با یک سری شرایطی هستش توی قراردادهای مختلف و نگاه متفاوتی دارد . ولی اگر چنین متنی را با صراحت در قرارداد ننوشته است پیمانکار نمی تواند درخواست خاتمه بکند . ولی اگر پیمانکار صورت وضعیت داده و کارفرما هم پرداخت نکرده باشد و پیمانکار کار را انجام ندهد تاخیر در کار ایجاد کند . کارفرما نمی تواند ابلاغ فسخ پسمان کند چون پیمانکار براساس قاعده حق حبس رفته جلو ولیکن فرض کنیم کارفرما تمام صورت وضعیت ها و یا قسمتی از آن را پرداخت نمی کند . در این حالت پیمانکار اگر در قرارداد تعیین وضعیت نشده باشه یعنی در قرارداد گفته نشده باشد که اگر صورت وضعیت پرداخت نشد چه کاری باید کرد ۳ کار باید انجام شود، باید یک دادخواست بزند و از دادگاه الزام به ایفای تعهد کارفرما مبنی بر انجام پررداخت صورت وضعیت را بخواهد و اگر این پرداخت هم باز انجام نشد ان زمان از دادگاه یک درخواست بزند و دادخواست درخواست اعلام خاتمه بکند به هیچ عنوان پیمانکار به صورت خود جوش نمی تواند اقدام به خاتمه پیمان کند
۲۳